Mark & Laurien's Roadtrip avontuur in Oeganda

Back to Travel Guide Uganda

Mark & Laurien's Roadtrip avontuur in Oeganda (in Dutch!)

by Mark Muller & Laurien Hoekstra

Reisverslag Uganda 2018

[Afgelopen zomer zijn Mark & Laurien met ons op pad geweest. Met een Landcruiser met een daktent erop, volgeladen met eten en met een vrije blik... Een prachtig avontuur. Hieronder een inleiding van hun verslag. Lees het volledige verhaal (een long-read) hier.]

Drie weken rondreis. Mark en Laurien, voor het eerst zonder kinderen. Auto gehuurd bij Roadtrip Uganda, vluchten van KLM en verder niets geregeld.

Uganda stond niet op onze wensenlijst. We zijn er min of meer per ongeluk beland. Het is een geweldige vakantie geworden, die in de top vijf van onze vakanties is beland.

Je kunt Uganda volledig georganiseerd verkennen. Een safaribusje met gids rijdt je van Nationaal Park naar Nationaal Park en je verblijft in lodges. Je zult een luxe vakantie hebben, want in de lodges ontbreekt het je aan niets en in de parken is het echte leven van Uganda ver weg. Onderweg zal de gids de juiste restaurantjes en stopplaatsen kennen. Kortom, een vakantie vol luxe en gemak.

Vind je het niks om in een (onbekende) groep op vakantie te gaan kun je er ook voor kiezen om een auto met chauffeur (driver) te huren. Je kunt in de lodges verblijven of in een tent op het dak van de auto op de campsite van de lodges.

Of je doet wat wij deden. Je huurt een auto met kampeeruitrusting en gaat gewoon op pad. Dit wordt niet vaak gedaan in Uganda, maar daar hadden wij geen weet van. Dit is de manier waarop we al jaren op vakantie gaan, net als degenen die wij kennen die door Afrika reizen. Heel normaal dus.

Belangrijkste zaken in de uitrusting: Toyota Landcruiser, daktent, kampeeruitrusting, de Bradt Guide, Motion X op de telefoon, met daarop alle wegen en paden, wegenkaart, verrekijker, Deet, zonnebrand, shirt lange mouw, lange broek, handgel, zaklamp, azaron, plaatselijke simkaart in de telefoon en een lijst vol tips van onze expat-vrienden in Uganda.

En… we zijn dit keer met z’n tweeën, geen kids.

[...]

Eindelijk, ja want het voelt alsof we er al weken zijn, zijn we zelf baas over de auto. Uganda is van oorsprong een Engelse kolonie en dus rijden we links en dat betekent onvermijdelijk het aanzetten van de ruitenwisser als je richting aan wilt geven.

Het is zondag, dus is het rustiger op de weg. Rustiger is niet rustig. Alles en iedereen leeft hier op straat. Ik voel me Alice in Wonderland. Ik zit als een buitenstaander naar een wereld te kijken die ik niet begrijp. Cultuurschok heet dat ook wel.

Overal is beweging. Mensen verplaatsen zich continu. In de stad vooral gemotoriseerd, motor en auto, waardoor er een constante file in de stad staat en je uren bezig bent Kampala uit te komen. De contrasten zijn groot. We rijden langs ommuurde prachtige huizen en hutjes met golfplaten dak. Langs een niet gebruikt spoor zijn vele hutjes gebouwd, vuilnis ligt overal. Het is een mierennest. Er zal een orde in de chaos zijn, maar ik zie alleen de chaos.

De hele weg naar Jinja is een aaneenschakeling van dorpen, buitenwijken van Kampala waarschijnlijk en andere dorpen. En elk dorp is vol met mensen en vuilnis.

Lees hier het volledige verslag van Mark en Laurien...

More stories like this

Family's Roadtrip in Uganda (in Dutch!)

Read more